LABORATORUL DE POMICULTURA
al
Facultatii de Horticultura
a
Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara
"Ion Ionescu de la Brad" din Iasi
       Primele cursuri libere de pomicultura au fost tinute in cadrul Sectiei Agronomice a Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi in anul 1834 de catre dr. I. Cihac, de prof. Ion Ionescu de la Brad la Academia Mihaileana (1842), de prof. Haralamb Vasiliu care, in perioada 1908-1912, tine cateva lectii libere de pomicultura in cadrul Universitatii Iesene, fiind convins de “marea importanta ce prezinta pomicultura pentru tara noastra chiar in momentele de fata, dar mai ales ce ar trebui sa reprezinte in viitor”....
mai multe detalii istorice

       In cadrul Laboratorului de Pomicultura isi desfasoara activitatile practice si de cercetare profesori, studenti, cercetatori si doctoranzi  ai Facultatii de Horticultura cum ar fi:

Prof. univ. dr. Mihai Istrate, (sef laborator) titularul disciplinelor de Pomologie si Pomicultura Generala
Competente: aspecte privind influenta ingrasamintelor chimice asupra calitatii fructelor la principalele soiuri de cires, fertilizarea foliara cu unele produse biologice, valorificarea unor surse reziduale de biominerale din salamuri miniere, influenta normarii chimice a incarcaturii de rod asupra productiei, a calitatii acesteia si a alternantei de rodire la cires, stabilirea momentului optim de recoltare a cireselor.

Sef lucr. dr. Marius Constantin Dascalu, titularul disciplinei de Pomicultura Generala si Speciala
Competente: crearea de culturi de concurs, crearea de noi soiuri de pomi si arbusti fructiferi. Proiectarea si infiintarea plantatiilor pomicole moderne, organizarea exploatatiilor pomicole moderne. Evaluarea potentialului agroproductiv al soiurilor de pomi si arbusti fructiferi in contextul unei zonari si microzonari eficiente. Stabilirea de tehnologii diferentiate in functie de destinatia productiei in vederea unei valorificari superioare.

Sef lucr. dr. Cristina Zlati, titular lucrari practice ale disciplinelor de Pomicultura Generala si Speciala.
Competente: modernizarea tehnologiilor de cultura a speciilor pomicole in concordanta cu resursele naturale existente si in contextul orientarii spre agricultura durabila. Elaborarea de standarde nationale pentru calitatea fructelor. Normarea pe cale chimica a incarcaturii de rod la unele specii pomicole. Recomandarea si introducerea in practica pomicola romaneasca a obligativitatii efectuarii taierilor in perioada de vegetaie la pomacee, modernizarea tehnologiilor de producere a materialului saditor. Crearea de culturi de concurs, crearea de noi soiuri de pomi si arbusti fructiferi. Proiectarea si infiintarea plantatiilor pomicole moderne. Organizarea exploatatiilor pomicole moderne.

Competente: biologia unor specii de plante spontane si cultivate, cu referire speciala la problema determinismului genetic si epigenetic al variabilitatii individuale. Citogenetica vegetala. Fundamentarea stiintifica a actiunilor de selectie si ameliorare a plantelor medicinale. Culturi in vitro de celule si tesuturi vegetale. Obtinerea si valorificarea de noi genotipuri in vitro la plante medicinale. Fiziologia si biochimia pomilor fructiferi. Biotehnologii privind ameliorarea capacitatii bioproductive la specii de plante medicinale prin mutageneza si selectie.

Doctoranzi
Drd. Florea Marius
Drd. Ungureanu Ionut